14 Şubat 2009 Cumartesi

Fifa rejects FA's plea on diving

Fifa has turned down a request by the Football Association to use video evidence to punish players that dive.
FA chief executive Brian Barwick gave the game's world governing body an idea on how the problem could be combated.
A Fifa statement said: "A disciplinary committee may rectify obviously incorrect decisions taken by a referee.
"But a referee's discretionary decision cannot be classed as such - in general, factual decisions taken by the referee cannot be overruled."
Fifa went on to add that rules are already in place which allow referees to punish players that dive and that all officials ahead of this summer's World Cup finals will be instructed to crack down on the problem.
The issue of diving has been highlighted recently, with Chelsea striker Didier Drogba appearing to admit to it before later retracting his comments.
Dowie urges bosses to fine divers
Barwick has expressed his sympathy for referees, while asking everyone involved in the game to take responsibility for the problem.
"There is a definite need for close co-operation and self-policing," he said.
"It is essential that managers, players and clubs are closely involved as they are the ones who suffer the most directly from it.
I think something should be done about it when you get certain players who are blatantly diving
West Brom boss Bryan Robson
"It is about players cutting it out of their game, managers refusing to tolerate it among their players, referees spotting it and punishing it when it happens and governing bodies supporting them."
Blackburn boss Mark Hughes said he thought diving occurred more often than in the past.
"It's certainly more prevalent than it used to be," Hughes told BBC Radio Five Live.
"There's also more focus on it now, with the amount of coverage there is available - it's more prevalent and it's highlighted more.
"Maybe there are certain players who go down too easily under challenges and maybe they need to be highlighted more than others that just, on occasion, seek an advantage."
West Bromwich Albion boss Bryan Robson agreed that the problem was getting worse.
"I think something should be done about it when you get certain players who are blatantly diving," Robson told Five Live.
"It's always been a talking point in the game and it's been highlighted as of late.
"It's up to the FA and the Premiership to make sure something is done about it."

3 yorum:

ix dedi ki...

Bence bu tip önerilerin olumlu cevaplandırılması sonucunda sahanın kenarında -basketboldaki gibi- masalar, monitörler ve başlarında bilirkişiler bulunan kameralı sisteme geçilmesi gibi uçuk öneriler daha makul görülmeye başlanır.

Bu tip bir önerinin de futbolu yavaşlatacağı, akıcılığına engel olacağı gibi şeyleri tartışmak bir yana başka bir şeyi sorgulayasım gelir:

FA yetkilileri yüksek reytingli takımların bulunduğu bir ligde böyle bir uygulamanın söz konusu olabileceğini düşünüyor olabilirler . Ancak birisi futbolda kazanılan paranın en büyük olduğu yer olan en üst kademe liglerle, kazanılan paranın nispeten daha düşük olduğu (hoş, buradaki futbolcunun kazandığı para da kendisi için hayati önem taşıyabilir miktarı ne olursa olsun) alt ligler arasında bu tip teknolojiler açısından fark olduğunu anlatması lazım.

Türkiye'den misal verip noktalayayım; Mersin İdman Yurdu - Bucaspor maçı ile Beşiktaş - Ankaraspor maçında yaşanan hakemi aldatmaya yönelik harekete televizyondan ceza kesme konusunda aynı noktada değiller. Mersin ile Buca'nın bir üst lige çıkmak için yaptığı hayat memat maçı telafisi bolca olan Beşiktaş maçının değerlendirilmesi eşit olmayacak. Mersin için böyle bir teknoloji uygun değilken Beşiktaş için uygun olacak.

Sözün özü futbolun endüstriyelleşme sürecinin son noktası olabilir böyle bir karar. 'Money talks' deyimi bu tip taleplerin özeti aslında. Kim umursasın Mersin'i, Cambridge'i, Hollanda ikinci ligindeki herhangi bir takımı...

Murat1905 dedi ki...

Tabii ki teknolojinin nimetlerinden futbolun da yararlanması gerekir ama burada Fifa'nın kararını alkışlıyorum. Çünkü futbol bir hatalar oyunu, PDA kullanarak rakiplerinin penaltılarını kutaran bir kaleciden ziyade bunu kendi evinde ya da kulüp binasında izleyerek çalışan kaleciyi tercih ederim. Belki Premier Lig imkanları her maçın Şampiyonlar Ligi standardında belirtildiği üzere belli sayıdaki kameralarla yayınlanmasına olanak tanıyor ama misal Türkiye için Anadolu kulüplerinin arasındaki karşılaşmalar taş çatlasa 3 kamerayla özet görüntüler halinde verilirken bu uygulamadan en büyük zararı spotlar altındaki 4 büyükler ve oyuncuları görür. Şu an itibariyle diğer karşılaşmalarda ne tip hakem hataları olduğunu sadece okuyabiliyoruz ki bunlar yayınlansa hakemlerin çok tartışıldığı ülkemizde spor programları ertesi sabaha kadar bitmez. Diğer taraftan FIFA turuncu kart adı altında futbolun içine yeni birşeyler katma planları yapıyor ki ben buna futbolun ruhunu öldürmek diyorum.

Ayrıca son oynanan AC Milan - Inter derbisindeki kamera teknolojisinin (ki derbiye özeldi) bize 10 yıl sonra gelebileceği ihtimali üzerinde durursak bu talep edilen uygulamanın tüm ülkelere yayılması olanaksız gibi geliyor.

calciosoccerfootball dedi ki...

Cok zor gecılesı uygulamalardan birisi... fakat Inter-Mılan maclarında bu gayet acık uygalanabılıyor.. En azından sampıyonlar lıgı maclarında yada Dunya Kupasında uygulanabılır..
Son Konfederasyon kupasında tartısıldı belkı ama yan etkılerını de gormedık degıl..